Immunförsvaret är kroppens försvarssystem, och det är både komplext och fascinerande. Dess huvudsakliga funktion är att skydda kroppen från infektioner och sjukdomar. Immunsystemet är egentligen inte ett specifikt system, utan bygger på ett samspel mellan olika vävnader, organsystem och celler med specifika funktioner.
Thymus
Thymus, eller brässen, tillhör kroppens immunförsvar. Thymus är ett rosagrått organ av lymfatisk vävnad och epitelvävnad och ligger strax under sköldkörteln och ovanför hjärtat.
Dess huvudsakliga funktion är att utveckla omogna T-celler, som bildas i benmärgen, till immunceller eller vita blodkroppar som kallas T-celler. T-celler spelar en nyckelroll i immunsystemets respons. Dessa celler kan med sina speciella sensorer upptäcka hot i vår kropp. När vi åldras minskar antalet av dessa immunceller i vår kropp.
Antioxidanter
Thymus når sin maximala storlek i ungdomsåren. När vi blir äldre skrumpnar den gradvis och krymper. Anledningen till denna degeneration är att thymus är mycket känslig för fria radikaler och oxidativ skada orsakad av stress, strålning, infektioner och kroniska sjukdomar.
Näringsämnen med antioxidativa egenskaper som skyddar thymus från fria radikaler är bland annat karoten (betakaroten), C-vitamin, E-vitamin, koppar, zink och selen. Dessa näringsämnen och andra näringsämnen som stärker immunförsvaret diskuteras mer i detalj senare i artikeln.
Sinnesstämning
Vårt sinnestillstånd eller känslomässiga tillstånd har en stor effekt på immunförsvaret. Forskning visar att ett positivt sinnestillstånd och skratt stärker immunförsvaret och att ett negativt sinnestillstånd och depression försvagar immunförsvaret.
Stress
Stress påverkar vår hälsa avsevärt genom att försvaga immunförsvaret. Vilket beror på att vi släpper ut kortisol i blodomloppet när vi är stressade. Kortisol kallas ofta för ett stresshormon eftersom dess produktion ökar vid stress. Kortisol reglerar viktiga processer i kroppen, såsom ämnesomsättning och immunsvar. Det påverkar ämnesomsättningen i kroppen genom att det ökar blodsockret via glukoneogenes (produktion av glukos från ämnen som inte inkluderar kolhydrater), försvagar immunförsvaret och får glukos att bildas genom nedbrytning av protein och fett.
Sömn
God sömn är viktigt för att minska mängden kortisol i kroppen, samt för att ge kroppen en chans att ladda om. Sömn hjälper immunförsvaret att bekämpa infektioner och hantera olika sjukdomar. Forskning har visat att sömnbrist påverkar fysisk aktivitet, och att sömnbrist försvagar kroppens immunförsvar och kan öka risken för sjukdomar. Sömnbehovet kan variera, men det rekommenderas att vuxna sover sju till nio timmar per natt.
Kosthållning
En rad studier visar hur kosten påverkar vår hälsa och därmed vårt immunförsvar. För att ditt immunförsvar ska fungera väl behöver din kropp bra näring.
Bra och näringsrik mat är till exempel:
- grönsaker
- frukt
- bär
- nötter
- frön
- fullkornsprodukter
- bönor och linser
- fet och mager fisk
- oljor
- fettsnåla mejeriprodukter
- kött
- vatten
Både dålig kost och undernäring är förödande för immunförsvaret; forskning har visat att en undernärd person har ett försvagat immunförsvar och är därför mer mottaglig för olika infektionssjukdomar.
Till exempel bör intaget av följande livsmedel begränsas:
- processade köttprodukter
- socker
- mättade fettsyror
- salt
- läsk
- snabbmat
- matvaror som innehåller MSG och aspartam
- kaffe
- alkohol
Störningar i immunsystemet kan leda till autoimmuna sjukdomar, inflammatoriska sjukdomar och cancer.
Till exempel har autoimmuna sjukdomar som reumatoid artrit och artrit kunnat kopplas till låga nivåer av D-vitamin i kroppen. Omega-3-fettsyror anses i allt högre grad ha en positiv inverkan på immunförsvaret. Dessa fettsyror har antiinflammatoriska egenskaper och stärker därmed vårt immunförsvar.
Många studier visar att ett högkvalitativt multivitamin, som även innehåller mineraler, stärker immunförsvaret hos äldre människor (oavsett om de lider av undernäring eller inte).
Vitaminer, mineraler och omega-3 fettsyror
Vitamin A
A-vitamin spelar en viktig roll för att upprätthålla hudens hälsa, liksom slemhinnorna i luftvägarna och mag-tarmkanalen, som är kroppens första försvarssystem mot bakterier. A-vitamin har antiinflammatoriska egenskaper och stödjer därmed immunförsvaret.
Zink är viktigt för att kroppen ska kunna absorbera A-vitamin på ett bra sätt. Dessutom behövs även E-vitamin, detta för att förhindra oxidation av A-vitamin i kroppen.
Karoten (betakaroten)
Karoten har en del olika immunstärkande egenskaper. Karoten omvandlas till A-vitamin alltefter kroppens behov och har dessutom antioxidativa egenskaper. Thymus är mycket känslig för fria radikaler och oxidativ skada. Betakaroten skyddar thymus och dess celler från oxidativ skada genom att stärka immunförsvaret på ett annat sätt än vitamin A (retinol).
Vitamin C (askorbinsyra)
C-vitamin spelar en viktig roll när det gäller att stärka immunförsvaret. Även om C-vitamin har visat sig vara antiviralt och bakteriedödande, är dess huvudsakliga egenskap att förbättra kroppens motståndskraft mot infektioner.
Studier har visat att ett ökat intag av C-vitamin kan förkorta den tid du är förkyld.
C-vitamin är också en kraftfull antioxidant som skyddar thymus och celler i kroppen från oxidativ skada.
Vitamin D
Nya kliniska studier bekräftar D-vitaminets viktiga roll i att upprätthålla och balansera immunsystemet. Låga nivåer av D-vitamin i blodet verkar vara kopplat till ökad risk för luftvägssjukdomar, vilket även det indikerar att vitaminet är viktigt för ett starkt immunförsvar.
Det finns också bevis för att kroppen har svårare att hantera virusinfektioner på grund av D-vitaminbrist.
Kroppen får D-vitamin på två sätt, genom maten och genom huden från solljuset.
Vitamin E
E-vitamin ökar både produktionen av antikroppar och den cellulära immuniteten. E-vitamin är också en kraftfull antioxidant som skyddar thymus och celler i kroppen från oxidativ skada.
Pyridoxin (vitamin B6)
Vitamin B6 är viktigt för att upprätthålla hormonbalansen och reglera immunsystemets funktion. Brist på vitamin B6 kan leda till minskad produktion av antikroppar som kroppen behöver för att bekämpa infektioner, och kan minska kroppens produktion av vita blodkroppar, inklusive T-celler. Dessa celler reglerar och hjälper immunsystemet att reagera på lämpligt sätt.
Brist på vitamin B6 leder dessutom till nedsatt aktivitet i thymus.
Riboflavin (vitamin B2) och zink är viktiga komponenter vid kroppens upptag av vitamin B6.
Folat (vitamin B9) och kobalamin (vitamin B12)
Brist på vitamin B9 och vitamin B12 kan sänka kroppens produktion av vita blodkroppar och påverka deras funktion. Studier har visat att brist på vitamin B9 försvagar thymus och försämrar de vita blodkropparnas funktion.
Andra B-vitaminer
Brist på tiamin (vitamin B1), riboflavin (vitamin B2) och pantotensyra (vitamin B5) kan leda till en minskning av kroppens antikroppssvar, försämra funktionen hos vita blodkroppar och leda till minskning av thymus och lymfvävnad.
Koppar
Koppar har antioxidativa egenskaper som skyddar thymus och kroppsceller från oxidativ skada.
Zink
Studier har visat att zink spelar en viktig roll i många av immunsystemets reaktioner och är nödvändigt för att upprätthålla normal funktion hos vita blodkroppar. Zink har antioxidativa egenskaper som skyddar thymus och kroppsceller från oxidativ skada. Zink och A-vitamin samverkar, och om kroppen saknar zink kan symtomen på A-vitaminbrist uppstå, även om man tar tillskott av A-vitamin.
Förutom vid absorptionen av A-vitamin spelar zink även en viktig roll vid absorptionen av essentiella fettsyror som omega-3.
Selen
Selen skyddar immunförsvaret genom att förhindra bildandet av fria radikaler som skadar thymus och dess celler. Selen är ett viktigt spårämne som är nödvändigt för att kroppen ska kunna upprätthålla en normal funktion hos de två viktiga enzymerna, glutationperoxidas och thioredoxinreduktas. Dessa enzymer fungerar som kraftfulla antioxidanter i vår kropp och förhindrar bildandet av fria radikaler.
Selen är också involverat i produktionen av immun-T-celler, vilka är nödvändiga för att förstöra celler som har infekterats med virus eller bakterier.
Pyridoxal-5-fosfat, som är den aktiva formen av vitamin B6, är en viktigt faktor för kroppens absorption av selen.
Omega-3 fettsyror
Omega-3-fettsyror anses i allt högre grad ha en positiv inverkan på immunförsvaret. Dessa fettsyror har antiinflammatoriska egenskaper och stödjer därför vårt immunförsvar.
VIKTIGA PUNKTER
- Immunförsvaret skyddar kroppen från infektioner och sjukdomar.
- Sinnesstämning och känslomässiga tillstånd har en stor effekt på immunförsvaret.
- Stress försvagar immunförsvaret.
- Dålig kost försvagar immunförsvaret.
- Sömnbrist försvagar immunförsvaret.
- Näringsämnen som stärker immunförsvaret är bland annat vitamin A och betakaroten, vitamin B1, vitamin B2, vitamin B5, vitamin B6, vitamin B9 och B12, vitamin C, vitamin D, vitamin E, koppar, zink, selen och omega-3-fettsyror.
HealthPack dagsförpackningar med multivitamin- och omega-3 har utvecklats med målet att tillgodose kroppens dagliga behov av alla 13 vitaminer, nio mineraler och omega-3-fettsyror, med ingredienser som vetenskapligt bevisats absorberas väl av kroppen och i tillräckliga mängder.
Genom att förpacka alla dessa näringsämnen i behändiga dagsförpackningar och erbjuda ett månadsabonnemang med hemleverans, vill vi göra det så enkelt som möjligt att få i sig dessa viktiga näringsämnen varje dag.
HealthPacks multivitamin- och omega-3 dagsförpackningar innehåller inte bara alla vitaminer och mineraler som listas i artikeln ovan, utan även HealthPack niacin (vitamin B3), biotin (vitamin B7), K-vitamin, magnesium, kalcium, jod, molybden, krom og mangan.
Den här artikeln är en sammanställning av vad du bör veta om vitaminer, mineraler och omega-3-fettsyror. Den är inte avsedd att ersätta rekommendationer eller råd från hälso- och sjukvårdspersonal. Personer som använder receptbelagda läkemedel bör rådgöra med en läkare innan de använder kosttillskott.
Dela denna artikel
Immunförsvaret är kroppens försvarssystem, och det är både komplext och fascinerande. Dess huvudsakliga funktion är att skydda kroppen från infektioner och sjukdomar. Immunsystemet är egentligen inte ett specifikt system, utan bygger på ett samspel mellan olika vävnader, organsystem och celler med specifika funktioner.
Thymus
Thymus, eller brässen, tillhör kroppens immunförsvar. Thymus är ett rosagrått organ av lymfatisk vävnad och epitelvävnad och ligger strax under sköldkörteln och ovanför hjärtat.
Dess huvudsakliga funktion är att utveckla omogna T-celler, som bildas i benmärgen, till immunceller eller vita blodkroppar som kallas T-celler. T-celler spelar en nyckelroll i immunsystemets respons. Dessa celler kan med sina speciella sensorer upptäcka hot i vår kropp. När vi åldras minskar antalet av dessa immunceller i vår kropp.
Antioxidanter
Thymus når sin maximala storlek i ungdomsåren. När vi blir äldre skrumpnar den gradvis och krymper. Anledningen till denna degeneration är att thymus är mycket känslig för fria radikaler och oxidativ skada orsakad av stress, strålning, infektioner och kroniska sjukdomar.
Näringsämnen med antioxidativa egenskaper som skyddar thymus från fria radikaler är bland annat karoten (betakaroten), C-vitamin, E-vitamin, koppar, zink och selen. Dessa näringsämnen och andra näringsämnen som stärker immunförsvaret diskuteras mer i detalj senare i artikeln.
Sinnesstämning
Vårt sinnestillstånd eller känslomässiga tillstånd har en stor effekt på immunförsvaret. Forskning visar att ett positivt sinnestillstånd och skratt stärker immunförsvaret och att ett negativt sinnestillstånd och depression försvagar immunförsvaret.
Stress
Stress påverkar vår hälsa avsevärt genom att försvaga immunförsvaret. Vilket beror på att vi släpper ut kortisol i blodomloppet när vi är stressade. Kortisol kallas ofta för ett stresshormon eftersom dess produktion ökar vid stress. Kortisol reglerar viktiga processer i kroppen, såsom ämnesomsättning och immunsvar. Det påverkar ämnesomsättningen i kroppen genom att det ökar blodsockret via glukoneogenes (produktion av glukos från ämnen som inte inkluderar kolhydrater), försvagar immunförsvaret och får glukos att bildas genom nedbrytning av protein och fett.
Sömn
God sömn är viktigt för att minska mängden kortisol i kroppen, samt för att ge kroppen en chans att ladda om. Sömn hjälper immunförsvaret att bekämpa infektioner och hantera olika sjukdomar. Forskning har visat att sömnbrist påverkar fysisk aktivitet, och att sömnbrist försvagar kroppens immunförsvar och kan öka risken för sjukdomar. Sömnbehovet kan variera, men det rekommenderas att vuxna sover sju till nio timmar per natt.
Kosthållning
En rad studier visar hur kosten påverkar vår hälsa och därmed vårt immunförsvar. För att ditt immunförsvar ska fungera väl behöver din kropp bra näring.
Bra och näringsrik mat är till exempel:
- grönsaker
- frukt
- bär
- nötter
- frön
- fullkornsprodukter
- bönor och linser
- fet och mager fisk
- oljor
- fettsnåla mejeriprodukter
- kött
- vatten
Både dålig kost och undernäring är förödande för immunförsvaret; forskning har visat att en undernärd person har ett försvagat immunförsvar och är därför mer mottaglig för olika infektionssjukdomar.
Till exempel bör intaget av följande livsmedel begränsas:
- processade köttprodukter
- socker
- mättade fettsyror
- salt
- läsk
- snabbmat
- matvaror som innehåller MSG och aspartam
- kaffe
- alkohol
Störningar i immunsystemet kan leda till autoimmuna sjukdomar, inflammatoriska sjukdomar och cancer.
Till exempel har autoimmuna sjukdomar som reumatoid artrit och artrit kunnat kopplas till låga nivåer av D-vitamin i kroppen. Omega-3-fettsyror anses i allt högre grad ha en positiv inverkan på immunförsvaret. Dessa fettsyror har antiinflammatoriska egenskaper och stärker därmed vårt immunförsvar.
Många studier visar att ett högkvalitativt multivitamin, som även innehåller mineraler, stärker immunförsvaret hos äldre människor (oavsett om de lider av undernäring eller inte).
Vitaminer, mineraler och omega-3 fettsyror
Vitamin A
A-vitamin spelar en viktig roll för att upprätthålla hudens hälsa, liksom slemhinnorna i luftvägarna och mag-tarmkanalen, som är kroppens första försvarssystem mot bakterier. A-vitamin har antiinflammatoriska egenskaper och stödjer därmed immunförsvaret.
Zink är viktigt för att kroppen ska kunna absorbera A-vitamin på ett bra sätt. Dessutom behövs även E-vitamin, detta för att förhindra oxidation av A-vitamin i kroppen.
Karoten (betakaroten)
Karoten har en del olika immunstärkande egenskaper. Karoten omvandlas till A-vitamin alltefter kroppens behov och har dessutom antioxidativa egenskaper. Thymus är mycket känslig för fria radikaler och oxidativ skada. Betakaroten skyddar thymus och dess celler från oxidativ skada genom att stärka immunförsvaret på ett annat sätt än vitamin A (retinol).
Vitamin C (askorbinsyra)
C-vitamin spelar en viktig roll när det gäller att stärka immunförsvaret. Även om C-vitamin har visat sig vara antiviralt och bakteriedödande, är dess huvudsakliga egenskap att förbättra kroppens motståndskraft mot infektioner.
Studier har visat att ett ökat intag av C-vitamin kan förkorta den tid du är förkyld.
C-vitamin är också en kraftfull antioxidant som skyddar thymus och celler i kroppen från oxidativ skada.
Vitamin D
Nya kliniska studier bekräftar D-vitaminets viktiga roll i att upprätthålla och balansera immunsystemet. Låga nivåer av D-vitamin i blodet verkar vara kopplat till ökad risk för luftvägssjukdomar, vilket även det indikerar att vitaminet är viktigt för ett starkt immunförsvar.
Det finns också bevis för att kroppen har svårare att hantera virusinfektioner på grund av D-vitaminbrist.
Kroppen får D-vitamin på två sätt, genom maten och genom huden från solljuset.
Vitamin E
E-vitamin ökar både produktionen av antikroppar och den cellulära immuniteten. E-vitamin är också en kraftfull antioxidant som skyddar thymus och celler i kroppen från oxidativ skada.
Pyridoxin (vitamin B6)
Vitamin B6 är viktigt för att upprätthålla hormonbalansen och reglera immunsystemets funktion. Brist på vitamin B6 kan leda till minskad produktion av antikroppar som kroppen behöver för att bekämpa infektioner, och kan minska kroppens produktion av vita blodkroppar, inklusive T-celler. Dessa celler reglerar och hjälper immunsystemet att reagera på lämpligt sätt.
Brist på vitamin B6 leder dessutom till nedsatt aktivitet i thymus.
Riboflavin (vitamin B2) och zink är viktiga komponenter vid kroppens upptag av vitamin B6.
Folat (vitamin B9) och kobalamin (vitamin B12)
Brist på vitamin B9 och vitamin B12 kan sänka kroppens produktion av vita blodkroppar och påverka deras funktion. Studier har visat att brist på vitamin B9 försvagar thymus och försämrar de vita blodkropparnas funktion.
Andra B-vitaminer
Brist på tiamin (vitamin B1), riboflavin (vitamin B2) och pantotensyra (vitamin B5) kan leda till en minskning av kroppens antikroppssvar, försämra funktionen hos vita blodkroppar och leda till minskning av thymus och lymfvävnad.
Koppar
Koppar har antioxidativa egenskaper som skyddar thymus och kroppsceller från oxidativ skada.
Zink
Studier har visat att zink spelar en viktig roll i många av immunsystemets reaktioner och är nödvändigt för att upprätthålla normal funktion hos vita blodkroppar. Zink har antioxidativa egenskaper som skyddar thymus och kroppsceller från oxidativ skada. Zink och A-vitamin samverkar, och om kroppen saknar zink kan symtomen på A-vitaminbrist uppstå, även om man tar tillskott av A-vitamin.
Förutom vid absorptionen av A-vitamin spelar zink även en viktig roll vid absorptionen av essentiella fettsyror som omega-3.
Selen
Selen skyddar immunförsvaret genom att förhindra bildandet av fria radikaler som skadar thymus och dess celler. Selen är ett viktigt spårämne som är nödvändigt för att kroppen ska kunna upprätthålla en normal funktion hos de två viktiga enzymerna, glutationperoxidas och thioredoxinreduktas. Dessa enzymer fungerar som kraftfulla antioxidanter i vår kropp och förhindrar bildandet av fria radikaler.
Selen är också involverat i produktionen av immun-T-celler, vilka är nödvändiga för att förstöra celler som har infekterats med virus eller bakterier.
Pyridoxal-5-fosfat, som är den aktiva formen av vitamin B6, är en viktigt faktor för kroppens absorption av selen.
Omega-3 fettsyror
Omega-3-fettsyror anses i allt högre grad ha en positiv inverkan på immunförsvaret. Dessa fettsyror har antiinflammatoriska egenskaper och stödjer därför vårt immunförsvar.
VIKTIGA PUNKTER
- Immunförsvaret skyddar kroppen från infektioner och sjukdomar.
- Sinnesstämning och känslomässiga tillstånd har en stor effekt på immunförsvaret.
- Stress försvagar immunförsvaret.
- Dålig kost försvagar immunförsvaret.
- Sömnbrist försvagar immunförsvaret.
- Näringsämnen som stärker immunförsvaret är bland annat vitamin A och betakaroten, vitamin B1, vitamin B2, vitamin B5, vitamin B6, vitamin B9 och B12, vitamin C, vitamin D, vitamin E, koppar, zink, selen och omega-3-fettsyror.
HealthPack dagsförpackningar med multivitamin- och omega-3 har utvecklats med målet att tillgodose kroppens dagliga behov av alla 13 vitaminer, nio mineraler och omega-3-fettsyror, med ingredienser som vetenskapligt bevisats absorberas väl av kroppen och i tillräckliga mängder. Genom att förpacka alla dessa näringsämnen i behändiga dagsförpackningar och erbjuda ett månadsabonnemang med hemleverans, vill vi göra det så enkelt som möjligt att få i sig dessa viktiga näringsämnen varje dag.
HealthPacks multivitamin- och omega-3 dagsförpackningar innehåller inte bara alla vitaminer och mineraler som listas i artikeln ovan, utan även HealthPack niacin (vitamin B3), biotin (vitamin B7), K-vitamin, magnesium, kalcium, jod, molybden, krom og mangan.
Den här artikeln är en sammanställning av vad du bör veta om vitaminer, mineraler och omega-3-fettsyror. Den är inte avsedd att ersätta rekommendationer eller råd från hälso- och sjukvårdspersonal. Personer som använder receptbelagda läkemedel bör rådgöra med en läkare innan de använder kosttillskott.